1. Welcome to Jetboaters.net!

    We are delighted you have found your way to the best Jet Boaters Forum on the internet! Please consider Signing Up so that you can enjoy all the features and offers on the forum. We have members with boats from all the major manufacturers including Yamaha, Seadoo, Scarab and Chaparral. We don't email you SPAM, and the site is totally non-commercial. So what's to lose? IT IS FREE!

    Membership allows you to ask questions (no matter how mundane), meet up with other jet boaters, see full images (not just thumbnails), browse the member map and qualifies you for members only discounts offered by vendors who run specials for our members only! (It also gets rid of this banner!)

    free hit counter
  2. After selling out of last years red and blue models, Eric Justason has ordered another round of Koozies. The new color options are Blue with Yellow Logo, Red with Black Logo and Yellow with Blue Logo. He is making them available for $1.25 each. You can order yours via his Order Form or you can discuss them in this Thread. All proceeds from Koozie sales go into future SWAG production and event sponsorship.

    (Clicking the X in the top right hand corner will dismiss this notice).
    Dismiss Notice

Loss of thrust at full speed

Discussion in 'Sugar Sand Jet Boats' started by Bradc727, Jul 15, 2017.

  1. Bradc727

    Bradc727 New Member

    Messages:
    3
    Ratings:
    +0 / 0
    Boat Make:
    Sugar Sands
    Year:
    1996
    Boat Model:
    Other
    Boat Length:
    Other
    Hello everyone, I am brand new to the forum hoping someone will ne able to help me out. I just bought a 96 sugar sands heat xrt jet boat. The boat starts and runs great at idle and low spees previous owner always took care of it took it to the shop every year to gwr annual "check ups". My issue is why I increase to 3/4 to WOT to cruise across the lake I lose thrust amd RPM go up, almost like it "slipped out of gear". When I slow back down to idle and then speed up again the problem goes away but comes back everytime I try to cruise across the lake. Check amd impeller is free of weeds, fish line and anything else. Impeller/wear ring spacing looks great. What could this be? Please help!!
     
  2. Seadeals

    Seadeals Jet Boat Junkie

    Messages:
    469
    Location:
    Greenville, South Carolina
    Ratings:
    +424 / 6
    Boat Make:
    Yamaha
    Year:
    2006
    Boat Model:
    SX
    Boat Length:
    21
    It must be cavitation. Things may look okay but very small things can contribute to cavitation. I am not familiar with the pump used on sugar sands; but anything that isn't smooth in the intake or any anomaly on the impeller versus spec could cause it.
     
  3. Bradc727

    Bradc727 New Member

    Messages:
    3
    Ratings:
    +0 / 0
    Boat Make:
    Sugar Sands
    Year:
    1996
    Boat Model:
    Other
    Boat Length:
    Other
    Thank you! I will take a look tomorrow and see how everything looks. Some other advice i got was to check the ride playe and screws for flushness. Sounds very similar to yiur suggestion.
     
  4. Bilmon

    Bilmon Jet Boat Junkie

    Messages:
    274
    Location:
    freeport il
    Ratings:
    +296 / 1
    Boat Make:
    Sugar Sands
    Year:
    2003
    Boat Model:
    Other
    Boat Length:
    18
    Agree that it's cavitation Check that the seal around the pump/rideplate is flush and intact, torn or missing sections will create turbulence which can cause cavitation
     

Share This Page